”Simplifică-ți viața!” a fost unul dintre cele mai bune sfaturi care mi-a fost dat în întreaga mea viață. Pare un îndemn banal și de neluat în seamă, dar vă asigur, beneficiile sunt cu mult mai multe decât vă puteți imagina!
Noi ne complicăm existența în multe moduri: ”luăm pe umerii noștri mai mult decât putem duce”, ne aruncăm în promisiuni pe care nu le putem îndeplini sau ducem totuși lucrurile la capăt dar cu o calitate îndoielnică, inițiem tot felul de demersuri, pripindu-ne, fără a lua în considerare evoluția mediului extern și nevoile celor din jur. Și uite așa, cu larga noastră participare, generăm situații profesionale și personale atât de complicate, încât efectiv le resimțim ca o povară care ne seacă de resurse și energie…
Eu cred că toate vorbele astea sunt teorie goală dacă nu trecem la exemple ”rupte” din viața noastră:
- Toți iubim animalele. Și eu am câteva acasă. Sunt minunate! Ce se întâmplă în viața noastră atunci când, fără a ne gândi serios și fără a ne asuma ceea ce urmează, luăm la noi acasă un prieten sau mai mulți din lumea animală? Au nevoie de dragoste, de timp alocat, de resurse financiare pentru hrană, de medicamente… Nu sunt păpuși pe care le lași pe un pat atunci când te-ai săturat de joacă… Dacă nu am luat în calcul toate acestea, noi ne-am COMPLICAT VIAȚA, iar pentru ei devenim un chin;
- Ne dorim tot feluri de lucruri, bunuri. Este firesc să ne dorim. Dar, cum arată viața noastră dacă achiziționăm bunuri care nu ne trebuie neapărat și pe deasupra ne și îndatorăm financiar pentru a le avea? Sau pe care nu le putem ulterior întreține datorită costurilor foarte mari de mentenanță, costuri cărora inițial nu le-am dat atenție sau le-am minimalizat? (case, mașini, etc). Din momentul în care nu mai putem acoperi financiar creditele și investițiile făcute în bunuri, viața noastră devine un chin. Deci, pe scurt, dacă am procedat așa, atunci ne-am COMPLICAT viața… Nu trebuie să uităm că viața nu înseamnă să fii mereu pe val…
- Omul a inventat computerul, mașina de spălat, televizorul pentru a-și ușura existența, munca, accesul la informație. Folosind un termen lingvistic mai vechi, omul a gândit toate aceste lucruri ca ”ÎNLESNIRI”. Deci, ca să-i fie mai bine! Cu toate astea suntem tot mai obosiți, mai bolnavi, mai epuizați, au apărut noi tipuri de adicții (dependența de computer, de televizor, de telefon) , ”nu mai avem timp!” ( DE CÂTE ORI SPUNEM ASTA?!), relațiile cu cei din jur sunt mai mult virtuale sau lipsite de consistență afectivă. A apărut și un sentiment de comprimare a timpului: ”nu știu când a trecut ziua, nu știu când s-a terminat săptămâna , nu știu când a trecut acest an”…Nu ne mai înțelegem copiii, ierarhiile naturale sau profesionale nu mai sunt respectate, ne căsătorim târziu, divorțăm des sau mereu ne aflăm la începutul unei relații noi. Oare unde s-a rupt filmul?! Unde am greșit?! Nu sunt bune lucrurile pe care tot noi oamenii le-am inventat? Ba da! Doar că noi NE-AM COMPLICAT EXISTENȚA transformând toate aceste unelte de lucru în SCOP DE A TRĂI! Iar vina nu este a dezvoltării tehnologiei, ci a noastră că nu am știut cât și cum să o folosim și cînd să-i spunem STOP…
Putem desprinde câteva concluzii: ”calea de mijloc” sau ”calea de aur” este cel mai de folos lucru în toate! ECHILIBRUL! Când începi SĂ-ȚI SIMPLIFICI VIAȚA, de fapt începi să o repui pe făgașul ei firesc….
Nu este nici greu, nici ușor să faci acest lucru. Vă aduc în ajutor cîteva METODE încercate de mine sau de alții și care au fost de mare ajutor:
- Ne complicăm foarte mult viața datorită imposibilității de a asimila toată informația negativă (uneori indusă cu bună-știință), cu care suntem bombardați în fiecare zi.
SOLUȚII:
NU AVEȚI NEVOIE DE TOATĂ INFORMAȚIA DIN LUME! Luați din ea atât cât vă trebuie pentru a fi informat, ce vă interesează, ce vă este de folos și ce vă face plăcere!
EVITAȚI INFORMAȚIA PREZENTATĂ INTENȚIONAT LA MODUL FOARTE NEGATIV, DEPRESIV (urmărirea unor astfel de știri vă demotivează, vă panichează și începeți să credeți că nu mai există nimic bun în România, iar că lumea se va sfârși cu următorul front noros mai serios!)
FILTRAȚI INFORMAȚIA PE CARE O PRIMIȚI, PRIN BLOCAREA EI LA SURSĂ!
Alegeți să citiți știrile, în loc să le vizionați în mod repetat! În format electronic sau pe hârtie, știrile nu au același efect asupra sufletului și a minții, ele pot fi selectate și în final citiți DOAR ce vreți, nu ce vi se dă. În acest fel, rămâneți la curent cu tot ce se întâmplă, fără a face exces de informație și fără a resimți efectele secundare datorate prezentării lor tendențios și repetat;
- LIMITAȚI ACCESUL la calculator, telefon și televizor la atât cât este necesar și nimic mai mult! Găsiți timp pentru a redescoperi ”izvoarele” care hrănesc și întrețin sufletul: natura, mișcarea, cei dragi, divinitatea, cititul, istoria, cultura, regăsirea obârșiei… Un studiu apărut în mass media cu ceva timp în urmă, a arătat că poporul român este cel mai mare consumator de programe TV din Europa, în medie undeva la 8 ore pe zi. Dacă avem atât de mult timp pentru televizor, când mai facem toate cele de mai sus?! Când ne mai reîncărcăm sufletul și ne restabilim sănătatea? Eu cred că ne-am complicat cumplit existența fără a cîștiga altceva în schimb…
- REDESCOPERIȚI GĂTITUL ȘI MÂNCATUL ÎMPREUNĂ! Dincolo de faptul că este mult mai sănătos, gătitul și servitul mesei împreună erau obiceiuri neîncălcate în viața familiei țăranului român. Mâncarea muncită este mult mai respectată, iar atunci cînd toți se așează în jurul mesei, e un moment de mare uniune sufletească. Pentru că atunci nu împarți doar truda zilei și necazurile, ci și ”pita” și bucuria de a fi împreună…
- TARGETURILE sunt tot mai ambițioase în companii! OK. Provocările sunt bune când ne fac mai buni! Faceți atât cât puteți, cu inimă largă, deschidere și bunăcredință! Nu renunțați niciodată la calitate! Și NICIODATĂ nu luați mai mult decât puteți duce cu adevărat… Pentru un timp puteți continua în acest ritm, dar apoi veți cădea. Iar atunci când veți cădea nu mai sunteți buni nici pentru voi, nici pentru companie, nici pentru cei din jur… Și poate deveniți chiar ”expandible”( trad.eng.”de care te poți lipsi, descotorosi”).
În anumite momente a spune ”NU” este o artă și o necesitate! Țaranul român, după o zi petrecută în arșita câmpului, era plin de praf și obosit, dar mulțumit cu ce a realizat!… Nu era niciodată epuizat sufletește (sindrom ”burn out”) așa cum mulți dintre noi manifestăm! Nu avea cum să fie depresiv când tot timpul era în legătură cu natura, cu animalele, cu divinitatea… Dacă nu ar fi fost așa, cum ar mai fi creat folclorul ăsta de o frumusețe și de o bogăție incomensurabilă? Dacă era epuizat sufletește, cum ar mai fi rezistat provocărilor istoriei, cum ar mai fi creat doine, hore, costume populare? CREATIVITATEA țâșnește dintr-un suflet ”hrănit”, îngrijit și odihnit. Dacă doriți să fiți creativi și inovativi în mediul organizațional, redescoperiți cum să răspundeți nevoilor sufletului vostru…
- PRIORITIZEAZĂ SARICINILE! Toate sarcinile sunt importante, dar unele sunt mai importante decât altele. Pe acelea să le abordați primele. Dacă ați făcut tot ce se putea, acceptați și faptul că nu toate lucrurile au soluție în aceeași zi!
- FII SELECTIV ÎN RELAȚIA CU CEILALȚI! Selectiv, dar prietenos. Nu te întâlni cu cineva din plictiseală sau pentru a-ți umple timpul. Fă întâlniri cu scop! Nu lăsa oamenii să-ți controleze timpul! Doar tu poți face asta. Nu trebuie să fii în toate locurile, cu toată lumea. Concentrează-te pe calitatea întâlnirilor și mai puțin pe numărul lor;
- SIMPLIFICĂ INSTRUMENTELE CU CARE LUCREZI! Cu cât aceste instrumente sunt mai complexe, cu atât îți va lua mai mult timp și energie ca să le folosești și vei avea mai puțin timp pentru a face lucuri cu adevărat importante. NU TE PIERDE ÎN DETALII!
- ”TAKE CARE WHAT YOU WISH FOR!” Ai grijă ce îți dorești! Dacă ceea ce vrei te îndepărtează de scopurile propuse, găsește alternative mai eficiente. Capul sus, ochii ațintiți la ceea ce ți-ai propus!
- NU AMÂNA LUAREA DECIZIILOR! Fundamentează fiecare decizie, dar nu tergiversa lucrurile. ASUMĂ-ȚI DECIZIILE LUATE!
- Practică un MANAGEMENT FINANCIAR organizațional și personal PRUDENT. Să nu te prindă următoarea criză pe nepregătite. Estimează corect riscurile, fă investițiile necesare, fără a uita de provizioane. Nu-ți asuma riscuri inutile, optează pentru îndatorare în scop investițional și mai puțin pentru consumul curent sau achiziția de bunuri;
- DINCOLO DE CIFRE SUNT OAMENI! Nu uita că și ei au nevoi, sentimente, așteptări. Ascultă-i și învață să mergi împreună cu ei. Găsește parteneri buni, ține-i lângă tine. Ei te vor ajuta să-ți atingi obiectivele și să-ți ușurezi munca;
- DELEAGĂ DIN SARCINI atunci când întâlnești la cei de alături profesionalism și loialitate!
- STABILEȘTE-ȚI OBIECTIVE S.M.A.R.T! Realiste, care pot fi atinse, clare, măsurabile. Urmează-ți cursul stabilit, ”nu te lăsa dus de valuri”!
- FĂ-ȚI UN JURNAL AL TĂU! Fă din el prietenul tău de învățare. Încredințează-i obiectivele tale, rezultatele din acea zi, nemulțumirile, bucuriile și așteptările. Este doar prietenul tău!
Și cel mai important lucru: NU TE DA BĂTUT!
Dacă ai uitat să faci ceva sau lucrurile nu ți-au ieșit cum ai dorit, cu ÎNCREDERE și cu RĂBDARE ia-o de la capăt! O să reușești!
Cu prietenie,
Mihai Bandraburu
Sursa foto:http://www.damselsinsuccess.com/
Leave A Reply