Ce ”secrete” poate să conțină o Fișă de Post? Până la urma urmei, e un instrument de HR prezent în dosarul angajatului și prea auster ca informație, ca să mai ascundă „secrete„…
Păi, să luăm lucrurile pe rând!
Pe scurt despre FIȘA DE POST :
- este OBLIGATORIE (conform Codului Muncii);
- este ANEXĂ la Contractul de Muncă ( C.I.M.);
- împreună cu contractul de muncă și cu Regulamentul de Ordine Interioară (R.O.I.) reglementează relația de muncă dintre angajator și angajat;
- precizează sarcinile și responsabilitățile ce revin angajatului, indiferent de poziția deținută în cadrul companiei;
- conține atribuțiile ce revin lucrătorilor în domeniul SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII ÎN MUNCĂ, conform funcțiilor exercitate (Legea 319/2006, republicată, art. 13, lit.d.) ;
- se întocmește la crearea unui post, la venirea unui nou angajat și se revede ori de câte ori se modifică substanțial felul muncii prestate;
- DOCUMENT INTERN, se prezintă ITM-ului doar la cererea expresă a inspectorilor veniți în control;
În ceea ce îl privește, salariatul are obligația de a îndeplini atribuțiile ce îi revin prin Fișa de Post. Absența Fișei de Post, așa cum apare precizat la art. 39 din Legea 319 / 2006 republicată, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 4.000 și 8.000 lei. În aceste condiții…nu prea se merită să nu ai fișă de post!
Și acum să vorbim despre ”SECRETELE” Fișei de post:
PRIMUL ”SECRET”:
Fișa de post se aduce la cunoștința angajatului ÎNAINTE de semnarea contractului de muncă, împreună cu Informarea privind condițiile de muncă și cu Regulamentul de Ordine Interioară. Angajatul o citește cu atenție, IA ACT DE ATRIBUȚIILE JOBULUI pe care o să-l ocupe și SEMNEAZĂ, confirmând faptul că i s-a adus în prealabil la cunoștință. În realitate, foarte puțini angajatori fac acest lucru, de obicei fișa de post este prezentată angajatului după semnarea contractului. Prevederea este obligatorie și apare în Codul Muncii (Codul Muncii, art.17, alin.1-3).
Chiar dacă nu ar fi apărut această obligativitate în Codul Muncii, este recomandabil ca Fișa de Post să fie cunoscută de către angajat înainte de semnarea Contractului de Muncă, deoarece se elimină în acest mod posibilitatea ca, după semnarea contractului, angajatul să realizeze că nu poate sau nu vrea să-și asume atribuțiile respective și angajatorul să o ia de la capăt cu procesul de recrutare.
AL DOILEA ”SECRET”:
Fișa de post se discută și se agrează cu angajatul, nu se impune. Legea dă voie angajatorului să dea atribuții și sarcini de muncă, dar numai în condițiile legii. În plus, DEZVOLTAREA ORGANIZAȚIONALĂ PRESUPUNE PARTICIPARE, IMPLICARE, EFORT COMUN. Cu o Fișă de post impusă se ratează startul construcției unei echipe performante…Pe de altă parte, dacă discuția cu viitorul angajat nu se finalizează cu asumarea sarcinilor și cu semnarea fișei de post, angajatorul este îndreptățit să încheie relația de muncă cu acesta;
AL TREILEA ”SECRET”:
Fișa de post nu se modifică la fiecare schimbare minoră de atribuții (adăugare de noi atribuții sau reducerea de atribuții), dacă nu se modifică substanțial felul muncii. ATENȚIE! Fișa de Post nu trebuie să se transforme într-un ”depozit de sarcini și responsabilități” care nu pot fi duse calitativ la capăt de către angajat… Altfel, rezultatul se va reflecta în procentul ridicat al FLUCTUAȚIEI DE PERSONAL…
AL PATRULEA ”SECRET”:
Fișa de post trebuie să conțină CRITERII DE EVALUARE a muncii angajaților. Acesta este nivelul minimal cerut de Codul Muncii. Companiile și organizațiile centrate pe dezvoltare au realizat că aceste Criterii de evaluare sunt generale, departe de a fi măsurabile și nu întrunesc caracteristicile unui indicator de succes. Din această rațiune, ele au introdus ca atașament la fișa de post, obiectivele strategice și operaționale (OBIECTIVELE de MUNCĂ) așa cum acestea au fost agreate cu angajatul.
AL CINCILEA ”SECRET”:
Fișa de Post reprezintă ”temelia” PROCESULUI DE EVALUARE A PERFORMANȚEI. Dacă nu ai ROLURI și RESPONSABILITĂȚI CLARE ( așa cum trebuie să fie în fișa de post), atunci ce performanță măsori mai târziu?!… Ca și procedură uzuală de lucru, Fișa de post se revizuiește în cadrul Discuției de Apreciere/ Evaluare a Performanței. Toate compensațiile sau bonificațiile oferite pentru performanță, sau măsurile disciplinare aferente, sunt decise în baza analizei rezultatelor muncii, așa cum acestea reies din îndeplinirea sarcinilor specificate în Fișa de Post;
AL ȘASELEA ”SECRET”:
Jurisprudența confirmă faptul că angajatorii pierd procesele în instanță în fața angajaților, atunci când nu pot dovedi neîndeplinirea sarcinilor de muncă din cauza lipsei fișei de post. Absența fișei de post nu constituie protecție pentru angajatul care a comis fapte de natură penală, dar îl poate exonera de responsabilități administrative.
Întrebarea pe care eu am auzit-o cel mai des a fost: ”cât de amănunțit trebuie să detaliez atribuțiile și sarcinile de muncă din Fișa de Post?”. Codul Muncii nu spune nimic în acest sens. Fișa de post trebuie să existe și să conțină și elementele de mai sus. Cât de complexă trebuie să fie descrierea atribuțiilor, acest lucru ține în final de decizia angajatorului. Din experiența mea, în spatele acestei întrebări stă NEINCREDEREA sau EXPERIENȚE NEGATIVE avute în trecut, din prea multă încredere… Oricât de complex ați detalia sarcinile și responsabilitățile angajatului, dacă acesta nu vrea să le respecte, nu vor fi oricum suficient de detaliate… Și invers, cu o Fișă de post normală, neîncărcată excesiv se pot realiza lucruri minunate dacă există BUNĂCREDINȚĂ!
Cam acestea ar fi ”SECRETELE” Fișei de post.
Fiind un document extrem de important pentru relația anagajator-angajat și pentru dezvoltarea organizațională, vă recomand să acordați multă atenție în realizarea și implementarea ei!
Leave A Reply