DA! Românii sunt un popor fără soluție, oricât m-a durea să spun asta.
Fiecare zi de stat în stradă înseamnă un dezastru pentru economie, iar acesta nu este un mesaj politic ci unul pur economic. Când strada forfotește, afacerile suferă. Sunt afaceri care nu se mai încheie, se amână investiții, se pierd BANI reali și LOCURI DE MUNCĂ. Se pierde CREDIBILITATE. Nimeni nu investește în astfel de vremuri tulburi, pe nesiguranță.
Oricât de promițător ar suna un program guvernamental, cel mai puternic sentiment de siguranță ți-l dă o LEGISLAȚIE CLARĂ, STABILĂ, care să îți permită să ai PREDICTIBILITATE. Avem un ocean de specialiști, doctori în științe economice și sociale, consultanți de tot felul. Oare o fi atât de greu să facem pe fiecare domeniu un pachet de legi și reguli clare pentru toți și care să rămână NEMODIFICAT măcar 5 ani?! O fi atât de greu?!
Ce-ar fi să avem și noi un Cod Administrativ, un Cod Fiscal, un Cod Penal, un Cod Forestier pe care să nu le mai schimbăm în fiecare zi?! Ce-ar fi să avem strategii bătute în cuie pentru EDUCAȚIE, SĂNĂTATE, așa încât să nu mai fie modificate cu fiecare guvern și ministru care vine?! Ce-ar fi ca ARMATA să-și primească fondurile pentru dotare în timp de pace, astfel încât atunci când vremurile sunt tulburi să nu ne mai simțim ”fii ploii” și să cerșim protecție pe la prieteni?! Ce-ar fi dacă, ce-ar fi dacă…
La 27 de ani distanță de comunism, ceea ce la alții este o normalitate, la noi pare imposibil. Ne este imposibil să avem un sistem de sănătate cu respect pentru om, ne este imposibil să avem autostrăzi. Ne este imposibil să nu vorbim tot timpul despre CORUPȚIE și DOSARE, în loc să vorbim despre ECONOMIE și DEZVOLTARE. Mereu aceleași probleme, mereu fără soluții…
Nu ar fi trebuit să ajungem aici! Cei din exterior chiar începuseră să creadă în stabilitatea noastră…Puteam chiar să contăm internațional într-un context favorabil pentru noi, iar dacă am fi ajuns acolo am fi putut trage și noi niște beneficii de pe urmele BREXIT-ului englez, așa cum o va face Polonia: să aducem aici companii mari care își mută afacerile din Anglia pe teritoriul european. Încă odată ”romanians cannot be trusted” ( ”nu poți avea încredere în români”). Când par că sunt OK, atunci fac una nefăcută, de rămâi cu ochii în soare. Internațional vorbind, nimeni nu-și dorește un partener pe care nu se poate baza. Șansa noastră este că datorită poziției geo strategice pe care o avem, trebuie să fim băgați în seamă oricâte tâmpenii am face. Și iarăși ni se va pune emblema cu CORUPȚIA GENERALIZATĂ, și iarăși vom primi monitorizări și sarcini de făcut…
Până la urmă suntem ȚARA MEȘTERULUI MANOLE, ce ridicăm ziua, se dărâmă noaptea. Pentru că asta suntem.
A mai apărut o dihonie. ”ȚARA ÎMPOTRIVA CORPORAȚIILOR”. Românii buni, furați de străinii răi. Ca unul care cred în micul întreprinzător român vin și spun că NIMENI nu trebuie să fie înaintea S.R.L.-ului, P.F.A.-ului și I.I.-ului românesc. Ei sunt talpa țării și tot sprijinul guvernului trebuie să se ducă spre ei. Însă nu te poți dezvolta ca țară fără MARELE CAPITAL reprezentat de corporații. Dacă ele nu au fost până acum corect impozitate sau au fost protejate fiscal, vina nu trebuie căutată la ele. Este interesul României să tragă intern cât mai mulți bani din afacerile internaționale! Cum de nu a văzut nimeni până acum că aceste companii au avut o taxare preferențială?!
Dar adevărul este unul singur și trebuie să spunem răspicat: aceste corporații au adus cu ele CULTURA ORGANIZAȚIONALĂ fără de care nu putem vorbi de afaceri profesioniste și eficiență. De unde ar fi aflat românii de PLANIFICARE STRATEGICĂ, de PROCESE DE RECRUTARE ȘI MOTIVARE A PERSONALULUI, de PROCESE DE EVALUARE A PERFORMANȚEI?!
Însă, oricât de multe beneficii ar aduce implementarea acestor procese de eficiență, majoritatea întreprinzătorilor români nu sunt interesați de așa ceva.
Preferă să-și administreze afacerile autocratic, după cheful din ziua respectivă, o parte dintre ei își desconsideră angajații și nu-i văd ca cea mai importantă resursă de dezvoltare, nu vor să investească în personalul propriu, nu vor să dea salarii competititve, în schimb găsesc bani pentru luxuri nejustificate. Iar alții, chiar dacă au bune intenții de dezvoltare, fie nu au bani să implementeze aceste procese cu ajutorul specialiștilor, fie manifestă o autosuficiență distructivă, de genul : ”Eu nu mai am ce învăța, știu tot”.
Vedem în schimb cum mediul de afaceri românesc se plânge constant de lipsa forței de muncă calificată. Se plânge că lucrătorul român este nepăsător la locul de muncă, concentrat pe a face bani incorecți, ”că nu vrea să învețe nimic și că nu te poți baza pe el”. Într-o mare parte este adevărat, decăderea umană este vizibilă la toate nivelele societății românești. Însă puterea de a face schimbarea României stă în mâna celui care are CAPITALUL FINANCIAR și UMAN: ÎNTREPRINZĂTORUL. Nimeni altcineva nu poate rupe acest cerc vicios.
Însă până acum nu am făcut asta, și vă spun cu mult regret că noi ca popor nu avem astfel de intenții în următorii ani. Vom continua să ne plângem unii de alții, și toți de soarta noastră și vom da ca de obicei vina pe instituțiile internaționale, pe guvern, pe prefect, pe extratereștii, pe ruși, pe americani, pe orice ne vine la gură… Și bineînțeles pe mult iubita ”CONSPIRAȚIE MONDIALĂ” care ne face să nu dăm salariile la oamenii din curte, care ne impinge să bem până nu mai știm de noi și să ne abandonăm iresponsabil copiii… Suntem de tot plânsul!
O să închei cu PĂDURILE. Deși au devenit un subiect de siguranță națională, distrugerea pădurilor continuă sistematic. Mass media abundă în astfel de exemple. Poate cu un ritm mai redus, însă procesul de dispariție a lor își urmează nestingherit cursul. Doar un popor iresponsabil nu-i pasă de propriile păduri. Ele nu sunt bunul unei singure generații. Dacă exploatezi accelerat un minereu și îl termini, mai poți aduce de la un vecin care mai are. Dar ce faci cu aerul curat?! Cum îl importăm?! Dar ce facem cu dealurile care o iau la vale peste case și gospodării, ce facem cu turismul, ce facem cu SCHIMBĂRILE CLIMATERICE ce cauzează deșertificarea țarii și furtuni violente?!…
În continuare pădurile se vor tăia. În continuare urșii și cerbii noștri vor fi împușcați doar de amuzament, în continuare vor pleca pe capete românii în străinătate.
În continuare vom distruge ce ne-a dat Dumnezeu, pentru că pe zi ce trece renunțăm la bunul simț și chestia aia ”desuetă și învechită” numită dragoste de țară.
DA! Românii au toate soluțiile la ei, dar sunt un popor fără soluții
Leave A Reply