• ACASĂ
  • DESPRE
  • SERVICII
    • WORKSHOP-uri & SESIUNI DE FORMARE
    • CONSULTANȚĂ
    • TEAM BUILDING-uri cu SENS
    • ”CANCELARIE ADMINISTRATIVĂ”
    • ATUURILE NOASTRE
  • BLOG
    • MANAGEMENT & PROCESE ORGANIZAȚIONALE
    • HR & HRD
    • DEZVOLTARE PERSONALĂ
    • ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ
    • SOCIAL
    • PSIHOLOGIE
    • ROMÂNIA NOASTRĂ
    • INTERNAȚIONAL
  • TRAININGURI
  • CONTACT
  • ACASĂ
  • DESPRE
  • SERVICII
    • WORKSHOP-uri & SESIUNI DE FORMARE
    • CONSULTANȚĂ
    • TEAM BUILDING-uri cu SENS
    • ”CANCELARIE ADMINISTRATIVĂ”
    • ATUURILE NOASTRE
  • BLOG
    • MANAGEMENT & PROCESE ORGANIZAȚIONALE
    • HR & HRD
    • DEZVOLTARE PERSONALĂ
    • ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ
    • SOCIAL
    • PSIHOLOGIE
    • ROMÂNIA NOASTRĂ
    • INTERNAȚIONAL
  • TRAININGURI
  • CONTACT
POSTUL – văzut ca bucurie, sănătate și apropiere de ceilalți
31 iulie 2016

Astăzi, în întreaga Ortodoxie, se consideră a fi ultima zi înainte de postul de vară închinat Adormirii Maicii Domnului, zi denumită popular ”Lasatu’ secului”.

În această zi de duminică caniculară, vă propun să descoperim împreună alte trăsături ale postului, mai puțin gândite sau spuse până acum.

Pe mulți postul îi sperie prin LIMITĂRILE și CONSTRÂNGERILE ALIMENTARE ȘI COMPORTAMENTALE:

”Nu pot ține post: simt că mă ia cu leșin”, ”eu dacă nu mănănc puțină carne, nu sunt bun de nimic”, ”de ce să-mi spună alții ce să fac?!”, ”eu mă duc în concediu, cum să țin post?”

Păi, să le luăm pe rând…

Toate observațiile și studiile medicale de până acum ne arată că fiecare ORGAN al corpului omenesc are ore diferite de regenerare sau de activitate intensă. Fără aceste perioade de odihnă și refacere, corpul nostru ar ceda și ne-am îmbolnăvi. Nu există persoană care să facă excepție de la acest lucru. Deci, activitatea pe care o depunem (fizică, intelectuală, de alimentație) trebuie urmată întotdeauna de o perioadă de ODIHNĂ.

Însă, nu doar corpul omenesc are acest ritm interior, dar și ANOTIMPURILE funcționează pe această lege universală, care este de fapt o lege divină:

PRIMĂVARA întreaga natură se trezește la viață, oamenii reîncep munca la câmp și în gospodării, organismul trebuie curățat de grăsimile și mâncărurile grele acumulate peste iarnă (se consumă preponderent plante verzi: urzici, lobodă, leurdă, etc). Postul de primăvară este POSTUL PAȘTELUI când nu există dezlegare la pește.

VARA este o perioadă de creștere pentru organism. Se consumă preponderent legume, fructe, hrană ușoară în acord și cu temperaturile externe ridicate. Este perioada de maximă dezvoltare pentru cea mai mare parte a recoltelor. VEGETAȚIA se află la maximul ei de dezvoltare. În lumea animală, puii au depășit faza de început a vieții și trec în cea maturizare.

TOAMNA este o perioadă de consolidare a corpului și pregătire pentru anotimpul rece.

Întreaga natură se pregătește pentru odihnă. Ultimile culturi ajung la maturitate și sunt culese. Păsările și puii lor se pregătesc de plecare în țări calde, celelalte animale se pregătesc pentru anotimpul rece. Încetul cu încetul, verdeața verii se transformă în galben auriu, iar mai apoi întreaga natură capătă nuanțe de maro și cenușiu, prevestitoare de frig și zăpadă.

La sfârșitul toamnei avem POSTUL CRĂCIUNULUI, un post cu multe dezlegări la pește. Nu putem să nu vedem ÎNȚELEPCIUNEA lui Dumnezeu în posturile rânduite oamenilor: dacă primăvara și vara nu avem aceste dezlegări la pește și totul se axează pe legume și fructe de sezon, acum, în pregătirea corpului pentru iarnă, când aceste vegetale nu mai pot fi găsite ușor, avem libertatea de a consuma grăsimi de pește (cele mai sănătoase pentru organism și bogate în vitamina D care fixează calciul în organism). Nu mai avem soare pentru a lua vitamina D din expunerea la el, acum trebuie să o luăm din alimentație. Câtă înțelepciune dumnezeiască!….

IARNA, întreaga natură se odihnește. Hibernarea animalelor, vegetația încetinită, ritmul noastru interior, activitățile care se mută din exterior spre interior, noaptea mai lungă, ziua mai scurtă, toate arată că în aceste luni firea omenească, animalele și plantele trebuie să treacă printr-o perioadă de  refacere, de  odihnă, de conservare a energiilor. În mod normal, alimentația omului ar trebui să fie una ușoară, centrată pe legume, pe rădăcinoase. Chiar și așa, datorită activității fizice reduse, tendința de acumulare fizică este reală.

…BIBLIA spune că Dumnezeu a făcut lumea în 6 zile , iar în a șaptea s-a odihnit. Deci și aici regăsim aceeași lege universală: ACTIVITATEA trebuie urmată de ODIHNĂ.

 

Ce se întâmplă atunci când ignorăm această perioadă de odihnă și refacere?

În natură, când anotimpurile nu își respectă rândul din cauza schimbărilor climaterice cauzate de om, întreaga vegetație pare a nu mai înțelege ce se întâmplă: plantele, copacii înfloresc în perioade nefirești sau înfloresc de mai multe ori în același an, fructele se coc prea repede sau nu se mai coc deloc, animalele se comportă haotic, fără sens.

OMUL, CÂND NU RESPECTĂ ACEASTĂ PERIOADĂ DE ODIHNĂ, SE ÎMBOLNĂVEȘTE.

 

POSTUL- este perioada în care omul se odihnește alimentar.

Fără grăsimi alimentare, brânzeturi, alcool, cafea, corpul începe să se curețe de toate substanțele, toxinele acumulate printr-o alimentație haotică de zi cu zi. Curățindu-se, el începe să se reconstruiască pe modelul să firesc și sănătos de alcătuire lăsat de Dumnezeu. CORPUL ÎNCEPE SĂ SE VINDECE!!! Toate vindecările aparent miraculoase de după perioade de post se datorează acestor procese interne nevăzute, dar valabile de la începutul omenirii. Nu degeaba postul este denumit: ”DOCTOR FĂRĂ BISTURIU”. Dacă ne simțim bine și suntem sănătoși, atunci suntem capabili de a munci mai bine și mai eficient, ne simțim bine cu noi înșine, REÎNVĂȚĂM SĂ NE BUCURĂM DE VIAȚĂ!

POSTUL –MEDICAMENTUL CEL MAI BUN PENTRU SUFLET

 

Zi de zi ne plângem de stres, suntem plini de GÂNDURI NEGATIVE.

Chiar dacă nu vedem gândurile, pentru că sunt învizibile, le observăm prin ceea ce produc în viața și comportamentul nostru: un gând negativ puternic poate declanșa o emoție fatală pentru om, generând un ATAC CEREBRAL, un ATAC DE CORD. Știința a confirmat că stresul prelungit poate da naștere la DIABET și o altă suită de boli interminabile.

În aceeași măsură, un gînd bun poate declanșa VINDECAREA, BUCURIA, SPERANȚA!

Chiar dacă nu sunt fatale, un gând de invidie, un comentariu răutăcios, o încăpăținare, lipsa de milă și ajutor pentru ceilalți, minciuna, lăcomia, iubirea de arginți, mândria, fuga după măriri și dregătorii (fuga după funcții) toate intră în categoria gândurilor negative. Cu timpul, ele ÎNCARCĂ SUFLETUL FOARTE MULT,  TRANSFORMÂNDU-SE ÎN PRESIUNE ASUPRA CORPULUI ȘI MAI APOI ÎN BOALĂ. Atât timp cât omul trăiește, sufletul și corpul biologic sunt una, înfluențându-se reciproc.

 

Sufletul are și el nevoie de o PERIOADĂ DE ODIHNĂ, aceasta fiind POSTUL.

 

Dacă corpul este ușurat prin absența chimicalelor, a grăsimilor, SUFLETUL SE UȘUREAZĂ PRIN REFLECTARE LA LUCRURILE PE CARE NU LE-AM FĂCUT BINE, prin PĂRERE DE RĂU și DORINȚĂ REALĂ DE A NU MAI MAI REPETA GREȘELILE.

În acest fel învățăm să ne împăcăm cu noi înșine, SĂ IERTĂM, să ne reapropiem de ceilalți prin ajutor și vorbă bună! Dar pentru aceasta avem nevoie de liniște interioară și exterioară, ”nu-ți poți auzi sufletul în gălăgie”, trebuie puțină retragere din cele cotidiene sau o mică renunțare la o parte din ieșirile sociale. E NEVOIE SĂ FI CU TINE ÎNSUȚI! Și mult bine face în aceste situații un duhovnic priceput care să pună vindecare pe rănile deschise…

cooking3

Am început cu întrebările sau vorbele pe care deseori le rostim atunci când suntem îndemnați la post.

Și acum și răspunsurile:

”Nimeni nu a murit din lipsă de carne, cafea, alcool. Din contra.”

”Curățirea organismului se manifestă uneori  ca o formă de renunțare la o dependență, adică câteva zile putem avea simptome de sevraj. Beneficiile ulterioare fizice și sufletești sunt imense.”

”Supunerea și ascultarea de ceilalți la lucruri bune fac mult bine sufletului, pentru că îl reînvață cu limitele firești, modestia și respectul”.

”Și în concediu se poate ține post, totul ține de alegerea fiecăruia”.

Să ne gândim că în mănăstiri, în Sfântul Munte, bucătăria este foarte gustoasă, sănătoasă și hrănitoare fără a utiliza toate acele mâncăruri care încarcă sufletul și trupul… Monahii sunt, în cea mai mare parte a lor, renumiți pentru echilibru și longevitatea vieții…

 

Dragii mei, POSTUL ESTE O ALEGERE INDIVIDUALĂ!

Încercați să postiți, încercați să faceți pași spre împăcarea cu voi înșivă și cu ceilalți. Iar dacă sunteți mulțumiți de cum vă simțiți, de cum vă înțelegeți cu cei din jur, atunci să vă reamintiți că cel care v-a ajutat arătându-vă postul ca MEDICAMENT și CALE DE URMAT, a fost Dumnezeu!

Sursă foto 1:https://wallpaperscraft.com/
Sursă foto 2:http://www.archodiko.gr/
activitate intensăactivitatea trebuie urmată de odihnăajutor pentru ceilalțialcoolalimentațieanotimpul receanotimpurianotimpurileapropiere de ceilalțiascultareaatac cerebralatac de cordBibliabrânzeturibucuriacafeacomentariu răutăciosconcediuconservare a energiilorconstrângerile alimentare și comportamentalecorpul începe să se curețe de toate toxinele acumulatecorpul începe să se vindececum să țin postdezlegare la peștediabetdoctor fara bisturiudorință reală de a nu mai repeta greșelileduhovnic priceputDumnezeu a făcut lumea în 6 zilee nevoie să fiechilibruemoție fatalăfac mult bine sufletuluifaza de început a viețiifirea omeneascăfixează calciul în organismfrig și zăpadăfructefructe de sezonfuga după dregătoriifuga după funcțiigânduri negativegospodăriigrăsimi de peștehrană ușoarăiarna întreaga natură se odihneșteînțelepciune dumnezeiascăÎnțelepciunea lui Dumnezeuîntreaga natură se pregătește pentru odihnăinvidieiubirea de argințilăcomialăsatu seculuilege divinălege universalălegumeleurdălimitărilelimitele fireștiliniște interioarălobodălongevitatea viețiilumea animalămănăstirimâncăruri care încarcă sufletul și trupulmândriamedicamentmedicament și cale de urmatmedicamentul cel mai bun pentru sufletminciunamodestiamonahiinu pot ține postoamenii reîncep munca la câmpobservațiileodihnăore diferite de regenerareorganorganismul trebuie curățat de grăsimile și mâncărurile grele consumate peste iarnăOrtodoxiepărere de răuperioada de maximă dezvoltareperioadă de refacereperioada în care omul se odihnește alimentarperioade de odihnă și refacereplante verziplecare în țările caldepostPostul Crăciunuluipostul de primăvarăpostul de vară închinat Adormirii Maicii Domnuluipostul este o alegere individualăpostul Pașteluiposturile rânduite oamenilorpregătire pentru anotimpul receprimăvara întreaga natură se trezește la viațăprocese interne nevăzuterădăcionasereflectare la lucrurile pe care nu le-am făcut binerenunțare la o dependențărespectulretragere din cele cotidieneritm interiorsă fim noi înșinesă iertămsă ne bucurăm de viațăschimbărilor climatericeSfântul Muntesimptome de sevrajsimt cum mă ia cu leșinsperanțastresul prelungitstudiile medicalesufletsufletul și corpul biologic sunt unasupunereatemperaturile externe ridicatetendința de acumulare fizică realătoamna este o perioadă de consolidare a corpuluitotul ține de alegerea fiecăruiaurzicivara este o perioadă de creștere pentru orgasnimvegetațiavindecareavindecările aparent miraculoasevitamina Dvorbă bună
Share

ROMÂNIA NOASTRĂ

You might also like

”ANTREPRENORII ROMÂNI ȘI PLÂNSUL DE MILĂ”
22 aprilie 2017
”CHIAR MERITĂ SĂ ȚINEM POST?”
21 martie 2017
”NO’, MUSAI TREBUIE SĂ MERGEȚI
LA MĂNĂSTIREA BÂRSANA!”
11 martie 2017

Leave A Reply


Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



  • Despre

    "Am dezvoltat ”centrultaudeconsultanta.ro” pentru toți aceia care vor să treacă dincolo de iluzii sau promisiuni false și vor să reușească în afacerea lor, la locul de muncă, în familie sau în comunitatea în care trăiesc. Și nu oricum, ci să facă toate aceste lucruri rămânând ei înșiși, alături de cei dragi."
  • Fii alaturi de noi pe Facebook

    Facebook Pagelike Widget
  • Meniu rapid

    Acasă Link-uri Utile
    Despre Contact
    Servicii
    Blog

© Centrul tău de Consultanță - Toate drepturile rezervate
Site realizat și găzduit de către TalexWeb