Țara se pregătește de o mare sărbătoare: ADORMIREA MAICII DOMNULUI.
Acest moment vine după o perioadă de 2 săptămâni de post, când ar fi trebuit să fim reținuți în toate, mai puțin în faptele bune. Și pentru cei care au reușit să facă o mică curățire fizică și sufletească, dar și pentru cei care promit că în viitor vor dori să facă mai mult pentru ei și pentru Dumnezeu, MĂNĂSTIRILE RARĂU și VĂRATEC vă așteaptă cu porțile deschise la HRAM.
Acest fel de momente de sărbătoare sunt adevărate prilejuri de comuniune și de bucurie împreună! Nu va fi om care să plece ”nefolosit” (neajutat) de la Hram. Se spune că nimeni nu pleacă de la ziua unui sfânt fără un dar oferit de acesta, așa încât…
Ca să ne amintim, ”Hram” este un cuvânt cu originea în limba slavonă și care se traduce prin ”casă”. După tradiția ortodoxă, fiecare biserică în momentul în care se sfințește (târnosește) de către episcop primește un nume de sfânt ocrotitor, care devine hramul său. În sens larg, HRAMUL este Sărbătoarea acelei Biserici, momentul în care sunt așteptați toți cei dragi, atașați sufletește…
Sus, la Mănăstirea RARĂU, ctitorită de Petru Rareș, Măicuța Domnului așteaptă să ne asculte păsurile, necazurile, să ne ajute, să pună puțin leac pe rănile noastre deschise…
Despre minunile Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului s-a scris mult. Eu pot doar să vă spun că veți întâlni o pace interioară și o liniște cum rar mi-a fost dat să văd. Acolo, lângă Pietrele Doamnei, simți că ești mult mai aproape de Dumnezeu și că timpul a stat în loc.
Nu vă așteptați la o mănăstire cu o dotări și ”înlesniri” (îmbunătățiri tehnice), părinții de aici au fost ”ocupați” cu alte lucruri… E ca și cum ați face o excursie înapoi în timp, atunci când, în fiecare an, însoțit de un alai numeros, Părintele Iustin Pîrvu de la Mănăstirea Petru Vodă, urca să se închine la această icoană sfântă și atât de dragă lui…
Ceea ce au remarcat toți pelerinii ajunși aici, dacă vii cu gândul curat de plecăciune și de rugăciune pentru ajutor, privirea Maicii Domnului te urmărește în orice colț al bisericii te-ai afla…
Cei care se încumetă să urce RARĂUL, urcând de pe partea Chiril, Broșteni, nu vor regreta.
TRANSRARĂUL deschis recent este cu adevărat SUPEEERB!
În unele puncte, chiar mai dificil ca Transfăgărașanul. Peisajele sunt impresionante, rar te afli ca om deasupra vârfurilor munților…Te simți mare și mic, în egală măsură…Mare în raport cu munții ce se întind sub privirea ta, mic față de ce a dăruit Dumnezeu omului și nouă românilor.
După ce ați stat la Sfânta Liturghie, aveți posibilitatea de a vă continua călătoria coborând spre Pojorâta, Câmpulung și, acolo, să alegeți să continuați traseul în frumoasa Bucovină, sau să reveniți ușor, ușor, cu sufletul plin de amintiri, spre Iași și Bacău.
Dacă alegeți Manăstirea VĂRATEC, comuna Agapia, ați făcut o alegere minunată! Este cea mai mare mare mănăstire de maici din România, fondată în anii 1800 și unde în prezent viețuiesc și se roagă aproape 500 de suflete.
După ce v-ați umplut sufletul duhovnicește, opriți-vă câteva clipe și la muzeul cu odoare bisericești, adevărate obiecte de patrimoniu, faceți o mică plimbare în jurul mănăstirii, rostiți o rugăciune la mormântul Veronicăi Micle.
Mănăstirea VĂRATEC este locul cel mai potrivit pentru a simți ce înseamnă o viață de obște, pentru a admira gospodăriile curate ale măicuțelor, dragostea și grija lor pentru flori. Prin viața lor de rugăciune împletită cu muncă, măicuțele de aici ne spun că a îngriji locul în care te afli și slujești, înseamnă a-l cinsti pe Dumnezeu!
Orice drum din Moldova veți alege, veți fi aproape de Maica Domnului, de darurile Sale și de români!
”ÎNTRU MULȚI ANI FERICIȚI !”
Leave A Reply