”Știm noi prea bine cum sunt românii”… Toți suntem tentați să spunem asta. Oare, chiar ne cunoaștem atât de bine, cu bunele și relele noastre?!
Haideți să vedem împreună ce ne caracterizează!
ROMÂNII SUNT POPORUL CU CONSUMUL DE TELEVIZOR cel mai mare din Europa: aproape 6 h / zi / locuitor. Este ENORM! Timpul petrecut la televizor înseamnă timpul în care am fost departe de familie, de nepoți, de prieteni, de voluntariat, de citit, de Biserică, de hobby-uri, de natură, de alte îndeletniciri plăcute pe lângă casă.
Din cauza grijilor vieții și a consumului excesiv de emisiuni încărcate cu informații negative, ROMÂNII FAC DES ATACURI DE PANICĂ, MANIFESTĂ STĂRI DE DEPRESIE PRELUNGITĂ, AU DIFICULTĂȚI REALE DE RELAȚIONARE ȘI COMUNICARE, și uneori renunță la a mai lupta și își pun capăt vieții.
ROMÂNII SUNT OAMENI GOSPODARI: le place să aibă lucruri pe lângă casă, să crească o găină, un porc într-un coteț improvizat, să aibă stratul ”lui” de zarzavat lângă colțul blocului, butucul lui de vie. Chiar cu riscul de a omorî cu mirosurile pe vecini…ROMÂNII SUNT IUBITORI DE ANIMALE și de NATURĂ. Natura o iubesc, dar nu o protejează, nu o apără. Se plâng că dispar pădurile, dar nu ar ieși în stradă pentru a le apăra.
ROMÂNII STRÂNG ÎN CURTE ȘI ÎN POD MULTE LUCRURI INUTILE. Acest comportament este o consecință a crizelor economice, sociale și alimentare prin care au trecut. ”Lasă maică, să fie acolo! Cine știe când avem nevoie…”
Suntem poporul care este pe primul loc în Europa la BOLI CARDIOVASCULARE datorită alimentației nesănătoase, lipsei mișcării fizice și a stresului… Consumăm medicamentele ca pe ”pâine”, ne plângem că suntem bolnavi, dar nu facem nimic pentru un STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS…
ROMÂNII ÎȘI AJUTĂ COPIII CHIAR ȘI CÂND SUNT MARI. Investesc mult în educația lor, se sacrifică pe sine pentru a le plăti orele de pregătire, facultatea. ”Să-i vadă oameni mari!” . Dacă copiii sunt”la casa lor”, dar nu se descurcă cu banii, părinții pensionari îi ajută financiar din pensiile lor mici, cei care stau la țară mai trimit o sacoșă cu de-ale gurii. Nu se spală pe mâini când copilul a făcut 16-18 ani sub pretextul autonomiei copilului, așa cum se întâmplă în țările occidentale. Datorită acestui sprijin oferit până la adânci bătrânețe, relațiile dintre copii, părinți și bunici sunt apropiate și nu se limitează doar la o masă comună de Crăciun sau DE Paște.
ROMÂNII SUNT OSPITALIERI, uneori până la naivitate. N-ai să vezi în țările vestice străini invitați în casă la masă, mese întinse pentru toți pelerinii, ca în mănăstirile românești cu tradiție, Pun ce au mai bun pe masă, uneori se împrumută, important este să nu se facă de râs iar oaspetele să se simtă bine…
ROMÂNII CONSUMĂ ALCOOL. Muuult alcool! ”Băutura e temelie, mâncarea e fudulie”, spune o zicală populară românească. O fac chiar și în timpul lucrului, un număr crescut de accidente, abandonuri de copii și infracțiuni grave au la bază consumul exagerat de alcool. Problema este foarte serioasă, națională și cu rădăcini în istorie: Burebista a trebuit să taie viile ca să aibă cu cine merge la război…
ROMÂNII RISIPESC MÂNCAREA și IUBESC EXCESELE ALIMENTARE: De sărbători fac multă mâncare, mai multă decât trebuie, pe care pe urmă o aruncă la gunoi sau o dau la animalele din curte. După ce perioada de post alimentar se încheie, se aruncă necugetat în mâncare și băutură de parcă nu au mai văzut așa ceva, aglomerând apoi până la refuz spitalele.
Suntem un popor pătimaș față de POLITICĂ. Mutăm conflictele din stradă în propriile familii, rupem relațiile cu prietenii, ne certăm cu rudele și colegii de serviciu. Nu ne gândim că atunci când crizele vor trece, ne vom trezi singuri… Nu reușim să separăm POLITICA de VIAȚA PERSONALĂ. Mare păcat!
ROMÂNII NU SUNT PREOCUPAȚI DE MACROECONOMIE ȘI DE STRATEGII NAȚIONALE DE DEZVOLTARE. Pe români îi interesează dacă au unde să lucreze sau dacă trebuie să facă planuri de plecare la muncă în străinătate, dacă primesc ceva în plus la salariu sau la pensie, dacă se pot duce la Biserică liniștiți fără a fi înjurați și desconsiderați pentru asta…
Românilor le pasă dacă la școală copiii lor sunt învățați că unirea și CĂSĂTORIA DINTRE UN BĂRBAT ȘI O FEMEIE e o chestie depășită și că ești ultimul om dacă nu te interesează alte abordări, pe români îi deranjează dacă vrei să le schimbi TRADIȚIILE ( tăiatul porcului, grătarul cu prietenii la iarbă verde, etc).
ROMÂNII NU FAC POLITICĂ DIMINEAȚA, așa cum unii analiști cred, ci discută cu familia ce au de făcut în ziua respectivă, hrănesc animalele din curte, se sfătuiesc cine ia copilul de la școală, ce mai fac de mâncare, la ce oră trebuie să-l ducă la pregătire, își revăd agenda cu ce au de făcut la birou. Iar la plecare din casă, românii mai fac și câte o cruce, ca să-i ajute Dumnezeu în acea zi…
Românii nu vor să se certe cu Rusia, sau cu oricine altcineva… Necunoscătorii acestui popor nu înțeleg că românii au iubit dintotdeauna BUNA VECINĂTATE și RESPECTAREA INTIMITĂȚII OGRĂZII. Ograda și ogorul românilor sunt sfinte. La fel și Școala, Biserica din Sat și Familia la vremea cuvenită. Iar când a fost nevoie au și murit pentru ele.
ROMÂNII SUNT UN POPOR REZISTENT LA VREMURI GRELE, CU MULTĂ CAPACITATE DE A ÎNDURA GREUL. Românii sunt obișnuiți cu sacrificiile și nevoile, atât de obișnuiți încât le-au acceptat, din păcate, ca mod de viață. E mult defetism și o resemnare nesănătoasă în a accepta o viață de neajunsuri… ROMÂNII ACUMULEAZĂ TENSIUNE PRECUM ZONA VRANCEI: încet, sigur, cu descărcare violentă prin mișcări de stradă de amploare.
ROMÂNII SUNT REACTIVI, NU PROACTIVI. Adică, trebuie să se întâmple ceva grav, ca ei să reacționeze și să ia decizii. Nu au un comportament preventiv și asta se vede cel mai bine în modul în care NU au grijă de sănătatea lor. Se duc la medic atunci când nu mai pot…
Suntem POPORUL EXTREMELOR: când sus, când jos, când la dreapta, când la stânga, când înainte, când înapoi. Niciodată nu găsim CALEA DE MIJLOC, iar dacă pare că am găsit-o, nu putem sta mult timp pe ea…
Suntem un popor care caută întotdeauna cauzele lucrurilor rele în afara lui și care niciodată nu înțelege că în fiecare zi trebuie să facem LUCRURI BUNE pentru noi și cei din jur. Așteptăm ca cineva, printr-o minune, să facă asta în locul nostru…
ROMÂNII BÂRFESC. O bârfă venită din invidie, mândrie și nelăsare mai prejos decât vecinul sau colegul. ”Bisericuțele” sunt un adevărat fenomen social, care macină relațiile dintre oameni, distrug prietenii și elimină performanța profesională. Fiecare îl împiedică pe celălalt să se dezvolte…
ROMÂNII AU O INTELIGENȚĂ NATIVĂ PESTE MEDIE, ceea ce le permite să joace mai multe roluri profesionale în același timp, să obțină calificări și specializări multiple, să vorbească limbi străine. Atunci când talentul întâlnește munca, rezultatele sunt fenomenale: olimpiade, concursuri de iventică, cercetare științifică…
ROMÂNII AU UN SIMȚ AL FRUMOSULUI ȘI AL ESTETICULUI cu totul și cu totul aparte…Românul se îmbracă cu grijă, elegant chiar în comparație cu vesticii, și cu totul special la momentele de sărbătoare din familie: nuntă, botez, zi onomastică. Au un cult deosebit al florilor și o dorință permanentă de a înfrumuseța casa. Femeile sunt îngrijite, cochete chiar, preocupate de aspectul fizic.
ROMÂNII NU IUBESC SĂ STEA CU CHIRIE. Dacă nu au de ales sau dacă jobul o cere, românii stau în chirie. Altfel, vor face tot posibilul ca în cursul vieții să aibă propria casă, propria curte. Românii sunt înfipți în solul românesc, casa părintească are pentru ei o valoare aparte și atât cât o mai pot recondiționa, ei o păstrează. Secolele în care unii sau alții ne-au luat puținul care îl aveam își lasă și în prezent amprenta asupra noastră…
ROMÂNII GĂTESC MÂNCĂRURI DE CARE NU AU NEAPĂRATĂ NEVOIE, CI DOAR PENTRU CĂ AȘA A FOST TRADIȚIA CASEI. De exemplu: trebuie să țină regim medical, dar fac o grămadă de zacuscă, jumări sau dulcețuri, care mucegăiesc până la urmă în cămară. Pun murături îmbibate în sare, desi au tensiune arterială și nu le vor consuma niciodată….
ROMÂNII AU CULTUL MAȘINII. ”Mașina trebuie să fie mașină!”. Cât mai mare, cât mai puternică, cât mai rapidă. Nu au întotdeauna banii necesari pentru întreținerea ei, dar ”obrazul subțire cu cheltuială se ține”. Mașina reprezintă STATUTUL SOCIAL AL ROMÂNULUI, imaginea lui în lume. Românii renunță la multe pentru o mașină bună! Din această cauză, principalul motiv de selecție al unei mașini nu este cel de utilitate și ajutor în rezolvarea problemelor de zi cu zi, ci IMAGINEA PE CARE ȚI-O DĂ O MAȘINĂ ÎN COMUNITATE. Nu ne este străin faptul că ”italienii”/ ”căpșunarii”, înainte de a veni criza, veneau și făceau parade pe ulițele satului ca să-i vadă neamurile și vecinii ”ce mașină și-au tras!”
ROMÂNII NU AU RĂBDARE. E suficient să vedeți cum încearcă mașinile să se dea jos de pe bac. Toate deodată! Nimeni nu are răbdare să iasă celălalt, sau măcar să stabilească un minim de reguli. La fel se întâmplă și în trafic, când se merge în coloană…
ROMÂNII IUBESC CÂȘTIGUL RAPID, REALIZAT CU CÂT MAI PUȚINĂ MUNCĂ. Fie că este vorba de un ”ciubuc” făcut la serviciu, fie că este vorba de ”o intervenție”, românii aleg calea cea mai simplă de a face bani mulți, cu ajutorul cărora obțin PUTEREA și LUXUL mult dorite.
ROMÂNII NU SUNT CONSTANȚI ÎN CEEA CE FAC. Încep cu mult avânt și cu elan, pentru ca după start să renunțe, lăsând lucrul neterminat. Este o boală națională care afectează înclusiv numeroși oameni de decizie. Din acest motiv, România începe o grămadă de lucruri dar finalizează cu adevărat puține. O altă situație este atunci când ROMÂNII SE RISIPESC ÎN DETALII, ceea ce conduce la epuizarea resurselor și la eșec. Se apucă de mai multe în același timp și nu mai fac față. Românilor le LIPSEȘTE MANAGEMENTUL, le LIPSEȘTE ORGANIZAREA PE TERMEN LUNG.
ROMÂNII AU UN COMPLEX DE INFERIORITATE VIZIBIL ÎN RAPORT CU VESTICII, dublat de excesivă modestie și bun simț. Acest complex s-a mai diluat odată cu migrația și trăitul românilor în afară, când au observat că nu sunt inferiori, ci dimpotrivă, iar produse renumite internațional nu bat produsele noastre făcute în curte. Copiii românilor sunt mult mai avansați ca informații și cultură generală decât ai occidentalilor, lucrătorii români s-au adaptat repede și au arătat capacitate de a realiza mult mai multe task-uri profesionale decât localnicii. Din cauza acestui COMPLEX DE INFERIORITATE, cauzat și de istoria grea care ne-a făcut să stăm de multe ori cu capul plecat, ROMÂNII DENIGREAZĂ ȚARA, ORAȘUL, SATUL și au falsul sentiment că cealaltă țară, celălalt oraș sau sat sunt mai evoluate și că oamenii sunt ”mai buni”. ROMÂNII NU AU ÎNCREDERE ÎN EI, SIMT MEREU NEVOIA DE A CERE APROBARE, DE A LI SE CONFIRMA PERMANENT VALOAREA ȘI UNEORI DE A FI VERIFICAȚI.
ROMÂNII SUNT UN POPOR PROFUND RELIGIOS. Chiar dacă nu toți sunt creștini practicanți, în adâncul lor au un respect și o plecăciune pentru cele sfinte. Îi mai ia viața pe dinainte, dar în momentele ei grele își amintesc de Dumnezeu: mai spun o rugăciune, mai fac o cruce, mai dau milostenie. Toți mai mulți români încep să postească. De asemenea, CULTUL MORȚILOR este o emblemă definitorie a spiritualității creștinismului răsăritean și îndeosebi al românilor. Nu-i îngroapă și dau coctailuri cu petrecere după înmormântare, nu-i uită după ce aceștia au plecat dincolo. PRAZNICELE românilor, pe care aceștia le respectă cu sfințenie, chiar dacă nu sunt credincioși fervenți, sunt cea mai bună dovadă că românii sunt un popor profund spiritual. SFINȚIREA CASEI ȘI A MAȘINII este un lucru larg răspândit, AGHEASMA PĂRINTELUI când vine cu Ajunul Crăciunului sau al Bobotezei, SFÎNTUL MASLU făcut în familie, sunt exemple care vorbesc de la sine. Mulți români pe patul de moarte renunță la opoziția sau indiferența lor față de credință și cheamă preotul pentru A SE SPOVEDI, ca să poată pleca la Dumnezeu cum se cuvine…
Românii vor BUN SIMȚ, vor să se căsătorească românește, vor să trăiască românește, să-și aleagă conducătorii românește, să moară și să fie îngropați românește, fără ca nimeni să-i batjocorească și să-i umilească pentru asta!
Leave A Reply